מגזין דיגיטלי חודשי מבית מקימי | גיליון #8 | חודש אלול תשפ''א | עורכת: אודיה רובין בן-זקן | איור: שני חייט 

בס״ד

אי של יציבות בתוך הכאוס שסביבנו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

בשביל להגיע לשינוי בניהול הכלכלי של משק הבית, לפעמים צריך ליווי של איש מקצוע לאורך כל הדרך. אבל אולי אפשר להמשיך בשינוי לבד עם כלים תמציתיים? לתמר מיכלסון, יועצת כלכלית של עמותת מקימי, יש משהו לספר לנו. 

יש אנשים שעושים תהליך כלכלי מובנה, ברור ולניארי. אצל אחרים התהליך שונה, מפתיע ויצירתי. כזאת היא משפחת שחר שעשתה תהליך ארוך, כשחלק ניכר מהזמן לא ידעתי שהיא עדיין בו.

בפעם הראשונה שפגשתי את בני הזוג שחר המתגוררים בצפון הארץ, הם טבעו בחובות של 130 אלף ש”ח (בנוסף למשכנתא). ההכנסות שלהם היו נמוכות, וההוצאות סבירות ביחס לגודל המשפחה. זהו סיפור קלאסי של זוג שהתקשה להרוויח מספיק בשביל לספק את הצרכים של משפחה ברוכת ילדים.

פגשתי אנשים משכילים, אנשי שיח מעניינים שבאמת רצו לעשות שינוי.

במהלך הפגישות התמקדנו במספר נושאים:

  • סדר וארגון של העניינים הכלכליים שלהם: כספים אבודים, ביטוחים, החזרי מס וכדומה.
  • צמצום הוצאות, תוך מיקוד בצמצום החזר החובות החודשי. חלק מההלוואות הקפאנו לתקופה, חלק אחר פרסנו מחדש וכדומה.
  • שיח ומחשבה על הגדלת הכנסה: האישה כבר עבדה במשרה עמוסה ובנוסף לטיפול בבית לא יכלה לקחת על עצמה משהו נוסף, אבל האיש עבד במשרה חלקית, מתוך רצון להיות בפניות לצרכים רוחניים ונפשיים החשובים כל כך.

דיברנו הרבה על תהליכי בחירה, המשמעות של כל בחירה ואיך משלמים בשמחה את המחירים של הבחירה שבחרנו, לכאן או לכאן. נעשתה עבודה יפה בשני הנושאים הראשונים, אבל לא התקדמנו ממשית בהגדלת ההכנסות ולא הצלחנו להגיע לתקציב מאוזן ארוך טווח. אחרי שקיימנו פגישות במהלך כחצי שנה, המשפחה החליטה להפסיק.

תמיד כשמשפחות מפסיקות תהליך בשלב מוקדם מידי לדעתי, שלא הגענו בו להישגים אותם רשמנו לעצמנו כמטרה, יש לי איזו צביטה בלב על כך שלא הצלחתי לעזור להם הרבה, ואולי לא נטעתי מספיק אופטימיות ומוטיבציה. תמיד אני מנחמת את עצמי בתקווה שהם לקחו איתם כצידה לדרך את כל מה שכן הספקנו.

והנה, בערך שנתיים אחרי, טלפון מפתיע מגב’ שחר: היא מספרת לי שהם עברו תקופה קשה מאד, כלכלית ובריאותית, כולל אבטלה ארוכה, ומבקשת לבוא שוב לפגישה ולעשות סדר.

ציפיתי בחשש לפגישה הזו. דמיינתי הידרדרות כלכלית אחרי כל מה שעברו. והנה הזוג המופלא הזה הפתיעו אותי בגדול: הם המשיכו לעקוב אחרי ההוצאות שלהם, לעמוד בתשלום החובות מבלי לקחת הלוואות חדשות, חיו באמת ממה שיש, חסכו להוצאות חריגות והורידו את החובות בכמחצית לעומת נקודת ההתחלה. הם באו להיפגש רק כדי לארגן עניינים מחדש. ועכשיו, כשדברים התחילו להסתדר, גם להתייעץ על רכישת רכב ועל נושאים אחרים בהם הם רצו לעשות סדר.

אז כמו שפתחתי: אנחנו פוגשים לפעמים תהליכים מאד מאורגנים וצפויים, אך יש אנשים גדולים מהחיים שיודעים לקחת את תמצית הכלים שניתנו להם, למנף את עצמם ולהגיע רחוק למרות ועל אף! 

אני מאחלת לכולנו שנזכה לקחת את כל הכלים שקיבלנו בחיים, מילדות ועד היום, בכל התחומים: כלכלית, נפשית ומשפחתית, ונצליח להשתמש בהם ולמנף איתם את חיינו, עם ולמרות הקורונה, הבידודים והסגרים. שנזכה להיות אי של יציבות בתוך הכאוס שסביבנו. שנה טובה, מתוקה ובריאה!

מה דעתך על הכתבה?

אולי יעניין אותך גם...

מדריך פשוט ובהיר עם עדכונים חדשים בנושאים שונים בנוגע להטבות ולזכויות המגיעות לכם בתקופת הקורונה.
בשביל להשיג כל שינוי שנרצה, לפעמים נצטרך ליווי של אדם מבחוץ כדי להשיג אותו. זה יכול להיות חבר, קרוב משפחה או אפילו איש מקצוע. אבל לפעמים, כל מה שנצטרך זה לפתח את הכלים התמציתיים שכבר יש לנו ביד…
אחרי שכבר מצאתם מה אתם רוצים ללמוד, סגרתם דירה או החלטתם להשאר אצל ההורים, הגיע הזמן לבדוק איך לממן את הלימודים. יש הרבה מלגות שדורשות שעות התנדבות… או שאולי עדיף כבר לעבוד? סטודנטים בהווה עושים לכם סדר ועונים על כל השאלות הקשות.
הרשמה לקהילת המנויים למגזין עכשיו ובחינם!
המגזין

כל הזכויות שמורות - מקימי 2021