לאחרונה, הרבה מאיתנו מצאו את עצמם עם הרבה זמן פנוי. חשבתם על שיפוץ רהיטים ישנים? מסתבר שכולם (כן, גם אם אתם לא כאלה כשרוניים) יכולים לנסות, ופתאום רהיט יומיומי, יכול להפוך לשונה לחלוטין…
לאמי היקרה יש חלום רב שנים שהיא הוגה ומגלגלת אותו במחשבות ובדיבורים כבר תקופה ארוכה: להחליף את ארון הספרים הגדול בסלון הבית. יש לה חזון מדויק של המידות שלו, הצבע שלו והעץ ממנו יהיה עשוי, וחלוקה מדויקת של ספרים לסוגיהם בכל מדף. לפעמים אני תופסת אותה בוהה בספריה הישנה והכבדה שלהם, שמתפקעת תחת נטל רב-בשנים של ספרים עבים. “למה את לא מחליפה אותה כבר?”, אני שואלת את אמא, מנסה להסוות כעס. “אין כסף”, אמא אומרת. ואני תמיד מרגישה שזו אמת חלקית, ובעצם היא ניזונה מהחלום לא פחות משהיא ניזונה מאוכל.
ואז באה הקורונה. אם אכביר במילים על התקופה אצא נפסדת, משום שאאבד אתכם ואמשיך לדבר מכאן לעצמי. קיצורו של עניין, אבא שלי קנה עצים, ברגים ומסור, ובמשך ימים ארוכים עמל והזיע בחצר. בסוף יצאה תחת ידו ספריה חדשה, בדיוק לפי החלומות של אמא. אמא, דרך אגב, מחפשת לה עכשיו רהיט אחר לחלום בו (לדעתי היא לוטשת עיניים בשולחן האוכל הכהה).
בדיקה מעמיקה מגלה שהתופעה רחבה בהרבה מביתם הצנוע של הוריי. אנשים ונשים רבים עוסקים בשיפוץ, שימור וחידוש רהיטים ישנים, במו ידיהם, ובפרט בחצי השנה האחרונה. סקירה של קבוצות פייסבוק העוסקות בתחום, מגלה גידול רחב בכמות האנשים המבקשים עזרה ותמיכה טכנית במגוון שיפוצים וחידושים למיניהם. לדוגמא, קבוצת הפייסבוק הג’אנקיה מיועדת להחלפת רעיונות ומציאות של רהיטים שנזרקו. הרעיון הוא להפוך זבל של אחד, לאוצר של אחר. בדרך כלל רהיטים שמפורסמים בקבוצה דורשים שיפוץ, ופעמים רבות מאמצי הרהיטים האלה מעלים תמונה של העבודה המוגמרת- פרי עמלם. ל”ג’אנקיה” ערך חברתי ואקולוגי של מחזור וצמצום תרבות הצריכה, ואפשר לומר שהיא מציעה פתרון נהדר לחידוש הבית, בחינם.
תומר שמש, מנהל “הג’אנקיה”, מעיד שהשנה האחרונה, שנת הקורונה, הביאה איתה גידול ניכר בכמות החברים בקבוצה. “הקבוצה הזו הוקמה לפני חמש שנים, ואין ספק שזו השנה שבה היא גדלה באופן משמעותי והפכה לקהילה בת יותר מ22,000 איש ואשה”.

קבוצת פייסבוק נוספת המעידה על גודל התופעה, נקראת ע.ז.ב.באמאש’ך – עשה/י זאת בעצמך. מקימי ומנהלי הקבוצה מגדירים אותה כך: “זה המקום לשתף, להעביר ידע, לקבל השראה, להתייעץ וללמוד בכל מה שקשור לעשיה, יצירה, שיפוץ ותיקונים- בעצמכם!” חברי הקבוצה קוראים לעיתים זה לזה “ע.ז.בים”, והיא מתנהלת כמעין קהילת שיפוצים חברותית ומקצועית. מדהים לראות את כמות הפוסטים הנכתבים בה בתקופה האחרונה, תחת הכותרות “פרוייקט הקורונה שלי” או “סגר ארוך מדי”. הקבוצה שוקקת חיים בימי הקורונה, ורבים משתפים בה יצירות שלהם, שבימים כתיקונם היו נעשות על ידי בעל מקצוע המוסמך לכך. “חלק מהדברים האלה קל לעשות, וזה בזבוז כסף בעיניי להזמין איש מקצוע”, אומר אמיתי, ע.ז.ב ותיק שניצל את הסגר הראשון ואת היציאה לחל”ת לשיפוצים נרחבים בביתו. העבודות הקטנות שעשה בבית, כמו החלפת גופי תאורה ותליית מדפים, התאפשרו לו בזכות הזמן הפנוי בבית שהעניקה לו הקורונה.
אלא שהאדם מחפש משמעות (אמרו את זה קודם לפניי), ואמיתי לא מדלג על הרובד המהותי שבדבר: “זה כיף, זה כמו תרפיה בשבילי. עוזר לי לנקות את הראש. לחשוב על בעיה שאני יודע איך לפתור, ואם אני לא יודע אז אני לומד משהו חדש” הוא אומר. תחביב השיפוצים שהיה אולי רדום אצל רובנו רוב החיים, התעורר אצל רבים בתקופת הקורונה כמענה לצורך נוסף, לא כלכלי. יש בו פתרון לשעמום שהסגר הביא איתו, להתנוונות המחשבה, לפחד מן הבאות. שיפוץ רהיטים ועבודות תיקון בבית הן פתרון מיטבי עבור מי שמעוניין להתחדש, ללמוד, לפתח תחביב- ולחסוך בכסף.
אז איך עושים את זה, בעצם? (או: איסוף ושיפוץ רהיטים- המדריך המלא)
ראשית, אתם מוזמנים לעקוב אחרי פרסומים בקבוצות הפייסבוק השונות ובאתרים למסירת חפצים, כמו “אגורה”. המלצה: הסתובבו קצת בשכונות אמידות בעיר שלכם או בקרבתכם, ביום שבו מפנים את הגזם (אפשר להתקשר לעיריה ולשאול). הרחוב מלא הפתעות, מנסיון. עיניכם צדה רהיט ששבה את לבכם? מעולה, אבל זה לא מסתיים שם. כשמאמצים רהיט צריך לקחת בחשבון המון משתנים. קודם כל, המיקום והכובד שלו. שידת חלומותיכם יכולה להיות כבדה מאוד ולשכון בקומה חמישית ללא מעלית. אפשרי, אבל צריך לקחת בחשבון.
כמו כן, כדאי לבחון היטב את החפץ לפני שמכניסים אותו הביתה, ואפילו לפני שמשקיעים אנרגיה בלסחוב אותו עד הבית. מה מידת הבלות שלו? לאיזה שיפוצים הוא יזדקק? ולאחר שיפוץ, כמה זמן הוא יחזיק מעמד עד שגם אתם תחליטו להיפרד ממנו?

רהיטים ישנים שלא היו בשימוש זמן רב עלולים לעיתים להיות כר גידול נפלא עבור מזיקים למיניהם, כמו פשפשים. שזה לא יגרום לכם למשוך את ידיכם בבהלה- ניקיון וחיטוי ישמידו כל מזיק, וההמלצה הזו תקפה במיוחד בימי קורונה.
כבר עברתם על כל התהיות הללו והמסקנה הנחרצת היא שאתם רוצים לאסוף את הרהיט? מזל טוב! אם הוא טעון שיפוץ, אתם יכולים להתייעץ בקבוצות הפייסבוק הייעודיות, או לגשת לחנות חומרי בניין הקרובה לביתכם, ולבקש עזרה מהמוכרים. לרוב הם שופעי רעיונות וישמחו לעזור לכם. קחו בחשבון שהמוכר מעוניין למכור, לכן כדאי להשוות מחירים ולהתייעץ עם כמה מקורות לפני שקונים חומרי עבודה. גם יוטיוב שופע סרטוני הדרכה למיניהם- כדאי להקליד את מילות החיפוש באנגלית, מה שיכפיל את התוצאות הרלוונטיות פי עשרות.
לאחר שקניתם את החומרים המתאימים (צבע, דבק, ידיות, בדים ועוד כיד הדמיון הטובה), כל שנותר הוא לעבוד. פנו חלל בזמן, במקום ובנפש, וקדימה! אפשר להפוך את המשימה לחוויה משפחתית, ולחלק תפקידים, אפשר גם לעבוד לבד, ולהיות גאים בתוצאה.
תראו, שיפוץ עצמי דורש השקעה של זמן ותשומת לב, ולעיתים אין בו חיסכון כלכלי ניכר מאוד. בכל זאת, הוא פתרון נפלא להתחדשות ולרווח עבור מי שנהנה לאחוז ביד מקדחה או מברשת. ואם אתם מאמינים שאפשר לקלקל, האמינו שאפשר לתקן.