מגזין דיגיטלי חודשי מבית מקימי | גיליון #8 | חודש אלול תשפ''א | עורכת: אודיה רובין בן-זקן | איור: שני חייט 

בס״ד

החופש לבחור – ובחרת בחיים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

ב”ה

בעולם מוצף אפשרויות ומוצרים, אנחנו צריכים לדעת לבחור את תענוגות החיים שמותאמים לחיים שאנחנו רוצים לחיות.

“רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע…. וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים”

הבחירה החופשית היא ערך מרכזי ביהדות. האדם נדרש לאין ספור בחירות מדי יום. הבחירה הגדולה, בחירת החיים, היא החלטה על מגמת החיים. האדם נדרש להציב לעצמו ייעוד ותכלית אליהם הוא מכוון את חייו. הוא נדרש להבחין בין החיים והמוות ולבחור ביניהם. הקב”ה פורס בפני האדם את האפשרויות השונות והאדם נדרש לבחור באופן מושכל, חושב ומברר.

מהם החיים שניתנו לנו? מהו ה’טוב’ ומה נקרא ‘רע’?

האדם נברא עם כוחות, יצרים ותאוות, רצונות ושאיפות. כל אחד מאלה מהווה את המכלול הזה ששמו “אדם”. לאחר בריאת האדם נאמר “וַיַּרְא אֱלֹוקים אֶת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה וְהִנֵּה טוֹב מְאֹד”. ה’ מעיד על בריאתו, שבראשה האדם, שהיא מושלמת. בתוך היצירה הזו נבראה באדם היכולת לבחור בין השימוש בחיים לטוב לבין השימוש בהם לרע. בכל כוח שבאדם יש סקאלה ענקית, שבקצה האחד שלה יש טוב מוחלט ובקצה הנגדי שלה יש רע מוחלט. אדם בוחר איפה הוא ממקם את עצמו בסקאלה הזו. באפשרותו להשתמש בכלים שניתנו לו לתועלת הייעוד והמגמה, או לתת להם להרחיק אותו מהתכלית של חייו.

כדי למקם עצמו נכון במרחב של החיים, נדרש האדם לבחירות רבות בכל צעד וצעד. כל דבר שהוא עושה, ואפילו מה שרק רוצה, נובע מכוח הבחירה

לדעתי, יעזור לאדם להחליט במה לבחור אם ישאל את עצמו, בכנות פנימית שלימה, במה ובמי אני מקנא. מה צובט לי את הלב כשאני רואה/חושב/שומע….

לכל הנאמר עד כאן ישנה השפעה מכרעת על היחס לעולמו הכלכלי של האדם. כל בחירת חיים שלו משפיעה על ההתנהלות הכללית שלו. ובמקביל, כל צעד כלכלי עשוי להשפיע על הבחירות המהותיות שלו.

האדם בוחר למקם את עצמו בסקאלה הרחבה הזו שבין עושר לעוני. וכמו בשאלת החיים, הוא שואל עצמו מהו עושר? האם הבחירה במיקום שלו ב”עושר” תואמת את הבחירה שלו ב”חיים”? גם הנאות ותענוגות החיים דורשות בירור של מה באמת מהנה את האדם, והאם ההנאה מותאמת לבחירת החיים. הביטוי המקובל “לעשות חיים” – איך מחליטים מה עושה את החיים?

אנחנו שטופים בפרסומות על מה מהווה את טעם החיים, על כל מיני דברים שרוצים לשווק לנו כי “החיים אינם מושלמים” בלעדיהם. ואנחנו מושפעים. במודע או שלא במודע, אנחנו מטים את הבחירות שלנו לכיוון אליו מושכים אותנו. אנחנו רוצים דברים שלא תמיד בהכרח אנחנו גם צריכים. אנחנו מצפים להנאות ותענוגות שלא בהכרח אלו ההנאות שימלאו את הנפש שלנו.

אנחנו מתבוננים על הדשא הירוק יותר של השכן, על המכונית שלו, על החופשות שלו ועוד ועוד.  לעיתים, זה גורם לנו הרגשת חוסר. עלינו לבחור מה מתוך כל זה נצרך לנו באמת. מה מהווה עבורינו ערך לחיים. וכמובן, מה מתכתב עם המקום בו בחרנו בסקאלה.

ילדינו נתונים גם הם במאבק הבחירי הזה. ל כ ו ל ם  מסביב יש כל מיני דברים והם חומדים אותם. כדי להתמודד נכון מול הפיתויים מוטל עלינו להוות להם דוגמה. הם רואים ושומעים אותנו, ולומדים מהדרך בה אנחנו מחליטים החלטות ובוחרים בחירות. אלה הן תובנות שנחקקות בנפשם, וישפיעו רבות על בניית עולמם הרוחני והחומרי.

יהי רצון שנזכה לדעת לבחור נכון, לראות מה טוב, לראות שטוב!

מה דעתך על הכתבה?

אולי יעניין אותך גם...

בעולם בו רבים מאיתנו הפכו לעצמאים בעקבות הקורונה, תמחור עצמי וגביית תשלום הינו נדבך חשוב במערך הפרנסה. הקושי הוא עצום בכל הנוגע לרגע הזה בו אנו עומדים בפני השאלה “אז כמה זה יעלה לנו”. בכתבה אסקור סיפורי מקרה מתוך משרדי מקימי ואנתח אותם לכדי טיפים יישומיים לכל עצמאי.
קרוב לשנה שהקורונה כבר מתנחלת אצלנו בחדרי הלב, בחדרי הבית ואיך לא גם בחשבון הבנק. שכירים ללא עבודה, עצמאים שקרסו ומשפחות רבות שמצאו עצמן ללא קרקע יציבה. עם חובות, הוצאות שלא הכרנו ובעיקר אי וודאות. בואו נדבר על זה יחד, בואו נלחם בזה יחד.
יום הבוחר מאחורינו, חג החירות מלפנינו והימים לא פשוטים. מאות אלפי משפחות בישראל ע”פ דוח העוני של הלמ”ס מצויות מתחת לקו העוני.
הרשמה לקהילת המנויים למגזין עכשיו ובחינם!
המגזין

כל הזכויות שמורות - מקימי 2021