למרות שנראה כי נעלמה מהעולם, שיטת סחר החליפין מתלבשת ככפפה ליד גם עבור עולם העסקים המודרני, אם רק נדע להשתמש בה ולייעל אותה למחזותינו.
רק לפני כמה עשורים חתמה ישראל על הסכם שכלל החלפת תפוזים בשטחים שהיו באזור ירושלים, הרבה קולות יצאו נגד העסקה הזאת ונגד התוקף המשפטי שלה. אמנם זה נשמע פחות הגיוני היום, אבל סחר חליפין היה במשך ההיסטוריה אחת הדרכים המקובלות לעשיית עסקים בין אנשים.
המין האנושי לא שמר פינה חמה בלב בכל מה שקשור לצורת הקנייה והמכירה הזאת. ככל שהטכנולוגיה התפתחה, צמחה יחד איתה האפשרות לניוד סחורות. המוכר והקונה כבר לא תלו את תקוותיהם רק בשוק המקומי אלא גם בשווקים שהיו רחוקים יותר. היה ניתן לבצע סחר עם סחורות מגוונות שהגיעו מעבר להרי החושך.
המטבע שאנחנו מכירים היום ומכנים אותו כסף היה בעבר אמצעי לביטוי הערך של הסחורה שאותה מקבל הלקוח. כך המטבע סייע למוכר לעשות שימוש בתקבולים שהוא קיבל על הצמר או פירות שהוא מכר מבלי להשתמש בהם באופן מיידי, כתוצאה מזה את הכסף הוא יכל לטלטל איתו ולקחת אפילו אל מעבר לים.
הבסיס הרעיוני של סחר חליפין הוא Coincidence of wants- בתרגום לא סימולטני הכוונה להחלפת צרכים ורצונות שיש לבעלי עסקים, בדרך זו בעל עסק אחד שיש לו צורך הנמצא אצל בעל אחר שגם לו יש צורך נוסף יכולים לקיים ביניהם סחר. אך בשביל שהעסקה תהיה רלוונטית צריך להתקיים רצון של שני הצדדים למכור את הסחורה ולקבל את הסחורה של הצד השני.
החברה המודרנית כמעט ולא משתמשת באמצעי מסחר החליפין, אף אחד לא יורד למכולת וקונה חבילת ביצים או קוטג’ בעבור חבילת טישו (למרות שהשנה זה דווקא היה מצרך יקר ערך). מעבר לקשיים הטכנים ששיטה כזאת מעלה בחברה המודרנית אנשים לא רואים ברכוש שלהם אמצעי לסחר. אמנם השינויים הדיגיטלים הביאו בעשור האחרון שינוי מעניין בתחום ואפשרו מסחר של חפצים ישנם, עדיין ההגדרה של זה איננה סחר חליפין.
כחלק מהשגרה, בעל עסק נמצא הרבה פעמים בסביבה עוינת – הלקוחות שלא תמיד מרוצים, התחרות התמידית על נתח שוק וגם רגולציה שלא ממש עושה את החיים קלים לבעלי העסקים ומייצרת עבורם מתח רב. אבל בעל עסק לא נמצא במגרש הזה לבד, בעלי עסקים רבים נמצאים באותו מגרש וחווים את אותם קשיים. זה אמנם לא טרווילי שבעל עסק יצור קשרים עסקיים עם המתחרים שלו אבל בעלי עסקים עשויים למצוא קשר הדוק עם בעלי עסקים שמתעסקים בשווקים משיקים.
לפני שבוע נפגשתי עם בעלת עסק שמתעסקת בייעוץ השקעות, הקושי שלה היה בתחום השיווק. למרות שהמוצר שלה היה מצוין, המחיר מתאים לשוק והלקוחות שהגיעו אליה היו ממש מרוצים, היא הרגישה שהיא לא מסוגלת לפרוץ לקהל לקוחות חדש. זאת משום שלא היה לה את הכלים להביא את עצמה לקידמת הבמה. חמש דקות אחרי הפגישה חיברתי בינה ובין איש שיוק שהכרתי, הוא חיפש בדיוק לדעת מה לעשות עם הכסף שלו באותה תקופה ולאחר שסיימתי את השיחה איתה הבנתי שיש פתרונות טובים שנמצאים בהישג יד.
אם כך, סחר החליפין העדכני לבעלי עסקים יכול להתבצע בכמה רמות:
החלפת לקוחות– לקוחות שלא רלוונטים לבעל עסק אחד בגלל צורת העבודה שלו, המטרות של הלקוח, זמני האספקה של המוצר, עשויים להיות רלוונטים לבעל עסק אחר.
שיווק- מתווך שמייעץ ללקוח לפנות ליועץ משכנתאות מסוים היא דוגמא מצויה של שיווק שבעל עסק אחד עושה לטובת בעל עסק אחר. ניתן לגבות כסף על כל הפניה כזאת של לקוח ולפעמים צריך לקחת בחשבון שהשכר הכי טוב הוא שאותו בעל עסק יפנה לקוחות אליכם.

החלפת מוצרים ושירותים– דוגמא שעשויה להיות רלוונטית לא פעם קיימת אצל בעל עסק שזקוק לפרסום ויכול לספק מוצרים שהוא מייצר לבעל עסק לפרסום דיגיטלי. לפעמים המוצרים שבעל העסק יתן לא קשורים לתחום העיסוק שלו אך יש לו את האפשרות לספק אותם, לדוגמא חנות לממכר שתיה חריפה מספקת לנגר את הקופסאות מעץ שאותם היא מקבלת מדי חודש ואין לה שימוש בהם. חשוב להעיר שישנם מציאויות המחייבות התערבות של יועצי מס.
לסיכומו של דבר, קשרי מסחר בנויים על הבנת הבסיס של סחר חליפין, לי יש משהו שאתה רוצה ולך יש משהו שאני רוצה. אין סיבה להתמודד בעולם העסקים לבד, הכח של קבוצת בעלי עסקים גם כאלו שלא מגיעים מאותו שוק, ולפעמים דווקא אלו שלא מאותו השוק, היא מכפלת כוח שמסייעת פרקטית ומורלית. בתקופה המאתגרת שלנו הקושי הוא גדול בהרבה ומחייב אותנו למצוא פתרונות כל הזמן ולפתוח את כל ערוצי המסחר האפשריים. בסוף כולנו כרגע באותה סירה וכולם רוצים להצליח.
ברור שאין מתנות חינם וכל בעל עסק שמסייע לאחר מצפה שיסייעו לו. היום כבר אין צורך לסחוב מעיר לעיר עגלת עורות ולהחליף אותם בתפוחי עץ בשביל לקדם את הכלכלה ואת העסק שלנו, במקום זה אפשר לפתח קשרי עסקים טובים.