החלום לבנות עסק הולך ביחד עם החלום להצליח ובגדול, אבל עסק כמו רומא לא נבנה ביום אחד. במאמר זה נדבר על הצורך להתחיל בקטן ולצמוח לאורך הדרך.
לפני שבוע סיפרתי לחבר על העבודה מול עסקים שאני מלווה, ברגע העיניים שלו התחילו להבריק והיה נדמה ששומעים את המספרים רצים לו בראש. כשתפסתי שהוא חולם בהקיץ עצרתי אותו: “תגיד לי אתה בטוח יודע מה זה להיות בעלים של עסק עצמאי, אתה יודע שהרווח לפעמים לא מאוד גבוה אבל המאמץ הוא עשרים וארבע שעות שבעה ימים בשבוע, אין רגע שאתה לא חושב על העסק. חוץ מזה יש הרבה בעלי עסק ששואפים להגדיל את ההכנסה, אפילו בקצת, ובשבילם המספרים הגדולים הם סכנה”. אחרי המשפט הזה הגיע הסבר של כמה דקות, מה הסיכון עבור בעל עסק שחושב בגדול?
בעלי עסקים עצמאיים מתחלקים לשניים: כאלו שרואים בזה מקור הכנסה מרכזי וכאלו שרואים בזה הכנסה צדדית בלבד. כמו בכל דבר יש גם את הקבוצה השלישית, כאלו שעוד לא החליטו איפה הם ממוקמים. לבעלי ההכנסה הצדדית, העסק אמור לספק כלי לסיוע ומנוע לצמיחה כלכלית. חלקם אולי לא כל כך אוהבים את מה שהם עושים אבל הם פשוט מנסים למצוא מקור הכנסה נוסף, בין אם מדובר במשפחה חד הורית, זוג שנקלע לחובות או פנסיונר שרוצה להגיע לרווחה בגיל השלישי. החלום לבנות עסק מצליח נמצא אצל כל אחד מאלו, אולם עבורם השביל לחלום לא עובר בבניית עסק מסובך עם מספרים גדולים.
ראשית, אין להתעלם מהעובדה כי בפניי עסק קטן ניצבים חסרונות אפשריים. ביניהם קבעון מחשבתי העשוי לגרום לעסק להשאר קטן לאורך כל הדרך, וכך גם בניית מערכת עסקית קטנה תתקע את העסק בהמשך ולא תתן לו אפשרות לצמוח. אז למה בכל זאת כדאי להתחיל בקטן, ולעיתים גם לשאוף לכך בלבד?
ניהול ומעקב – הסיכון בבניית עסק מכל סוג שהוא תלוי בהרבה סיבות, כאשר כל סיבה כזו עשויה למוטט את העסק ולגרום לבעליו נפילה כלכלית שעלולה להגרר למשך שנים קדימה. אולם דווקא בעסק קטן בגודלו, מרבית בעלי העסקים מייעדים את עצמם למטרה מוגבלת, ויש לזה יתרון עצום בבניית התקציב האישי שלהם. גם בעמידה ביעדים החודשים וגם בבחינה המחודשת שלהם כל חודש, האם הם מצליחים לעמוד בתוכניות שהם קבעו?
משאבים רגשיים – לא נכון עבור משפחה קשת יום שרוצה להגדיל את ההכנסה בכמה אלפים בחודש להיכנס לעסק שמגלגל עשרות אלפים בכל חודש של הכנסות והוצאות, כששורת הרווח החודשי מסתכמת בכמה אלפים בודדים. הניהול של עסק בסדר גודל כזה, וקל וחומר של עסק בסדר גודל גדול יותר, היא כאב ראש אמיתי ומשולה לרכבת הרים רגשית. יש צורך להבין שכשמדובר על תעסוקה שניה כמות הזמן והמשאבים הרגשיים שהמשפחה תוכל להשקיע הם לא גבוהים.
ציוד ומכשור- כמובן שעסק עם הכנסות גדולות והוצאות גדולות מצריך תחזוקה משמעותית שעולה לא מעט כסף – תוכנות ניהול, ציוד קצה לניהול העסק ומכשור.

הפסדים כספיים– המודל המרכזי בעולם העסקים של פיתוח עסק הוא קודם כל לבנות את העסק בשלבים, לבחון את הכדאיות של העסק ולהשקיע בצורה מינמלית. בדרך זו, גם אם העסק איננו מתקדם ההפסד עשוי להיות שולי ולא משמעותי. כמובן שיש עסקים שלא ניתן לבנות אותם בלי דילוגים. כך לדוגמה, פתיחת חנות היא עסק שמחייב כמעט תמיד לקיחת הלוואה או הישענות על מקורות מימון שונים, אבל פתיחת חנות היא כמובן לא עבודה צדדית.
בנוסף לנקודות הקודמות גם תחום המיסוי מושפע מגודל העסק וההכנסה (ולא רק הרווח) שהוא מייצר. בשביל לבנות עסק מצליח צריך קודם (ואיך לא?) להתחיל לבנות את העסק, החלומות חשובים והרבה פעמים אי אפשר להתקדם לשלב הבא אם אין יעד וחלום. אך גם את החלום אנו צריכים לממש בתוך המציאות שלב אחרי שלב בצורה המשולה לגרעין באדמה אשר יודע שיום יבוא והוא יהיה לעץ.