מגזין דיגיטלי חודשי מבית מקימי | גיליון #8 | חודש אלול תשפ''א | עורכת: אודיה רובין בן-זקן | איור: שני חייט 

בס״ד

מהפך בדרך לפסח

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram
סיפורם המטלטל של בני משפחה מרעננה שעשו מהפך, ומליל-הסדר ללא מזון ומצרכים הם מתכוננים כעת לחג מלא שמחה ואורחים. וגם: טיפים כלכליים למשפחות לפני הפסח

זיוה אליהו מלוות משפחות בעמותת מקימי גוללת קצת מסיפורם של משפחת י’ מרעננה, שעברו תהליך מרגש שהתרחש בין 4 קירות משרד הפגישות במקימי.

משפחת י’ מתגוררת ברעננה. זוג נפלא, להם ארבעה ילדים מתוקים. שניהם באים ממשפחות ידועות, מבוססות כלכלית, אך מסיבות שונות נמנעו מלסייע להם, מלבד מעט מהוצאות החתונה. מאז ועד היום נתון הזוג בבדידות ללא קשר וללא תמיכה משפחתית וכלכלית.

לאחר שהם מצאו זה את זו, והקימו בית בישראל, החליטו השניים לפצות עצמם ולהתענג בכל דרך אפשרית. הם יצאו לחופשות בארץ ובחו”ל, אכלו במסעדות יקרות, קנו ביגוד ממיטב המותגים, ועוד ועוד על זו הדרך.

להפתעתם, לאחר לידת ילדיהם, גילו שהם בחובות של כמה מאות אלפי שקלים, כאשר הם נתונים במדרון תלול ומפחיד שבו הם חייבים לקחת עוד ועוד הלוואות כדי לעמוד בהחזרים, עד שהבנקים סגרו את הברזים.

כשהזוג הגיע אלי, למקימי, סביב חג הפורים בשנה שעברה, שאלתי אותם מה הביא אותם אלי.

“פסח”, הם ענו. “חג הפסח שעברנו עורר אותנו להבין שלא עוד, שאנחנו מוכרחים לנסות למצוא איזושהי דרך לצאת מהבור השחור והעמוק בו אנו נתונים. חיפשנו ומצאנו את העמותה שלכם. כמה נפלא שמיד אחרי הטלפון הראשון בו שוחחנו עם מנכ”ל מקימי, הופנינו אלייך ותוך יומיים נפגשנו”.

לשאלתי מה היה בפסח שטלטל אותם כך, סיפרו:

“ניקינו את הבית, וחיכינו בציפייה דרוכה להזמנה לחג. לפחות לליל הסדר. הטלפון המצופה לא הגיע. לאחר בדיקת חמץ הבנו שהגיע הזמן לצאת לקניות ולבשל משהו לחג.

יצאנו לקניון כדי לקנות בגדים לילדים לחג ומצרכי מזון. בעמדת התשלום התברר שאין אפילו לא שקל בחשבון הבנק. הבנו את גודל השבר, אין אפילו מעט כסף לקנות מצרכים בסיסיים. מזל שקיבלנו חבילת מצות ממקום העבודה.

בשקלים הבודדים שהיו לנו בארנק קנינו מטרנה לקטן, כי זה כבר פיקוח נפש.

אין צורך להכביר במילים כדי לספר מה הייתה הרגשתנו בליל הסדר. ישבנו ליד השולחן כשעליו רק הגדות ומצות ומיררנו בבכי.

מכאן, ידענו, יש רק דרך אחת – לקחת עצמנו לידיים ולהתחיל הכל מהתחלה….”

הזוג היקר התקשר למקימי, והופנה לטיפולי.

התחלנו בתכנית הבראה. בני הזוג מצאו עבודות עם משכורת קבועה. טיפלנו בחובות, וחשוב מכל – למדו כיצד להתנהל נכון ולהגיע לתקציב מאוזן. הם מוציאים כספים בהתאם להכנסות, ולומדים לשמוח במה שיש.

“בחודשיים האחרונים אנחנו מתכננים את פסח. הכנו את רשימת ההוצאות הצפויה. בראש הרשימה הצבנו את ההוצאות ההכרחיות לחג, אח”כ את ההוצאות שיענגו את החג. קבענו מה רוכשים לחג כבר מתקציבי החודשיים שלפני חודש ניסן, והכנסנו את הרכישות הללו בתוך התקציב”.

הם קנו לילדים בגדים בסוף העונה במחירים מוזלים מאד. ובתכנית התקציב השארנו סכום כסף קטן לבעל שיקנה לאשתו מתנה לרגל.

נקל לתאר מהי הרגשתם לקראת חג הפסח הממשמש ובא, בזכרם את העוני בו היו נתונים, את העבדות לצריכת המותרות והשעבוד לבנקים, לעומת הביטחון והרגשת החירות בשנה זו.

הם כבר הזמינו חברים להסב איתם בסדר, והם יודעים שזו תהיה סעודת חג מאירה במיוחד בעז”ה.

   | להתכונן כלכלית “שלושים יום קודם לחג” – כך עושים זאת:

חז”ל מלמדים אותנו לעסוק שלושים יום קודם החג בהלכות החג, ואנחנו מלמדים את המשפחות שלנו להכין את חג הפסח מבחינה כלכלית עוד הרבה לפני כן.

אין כל ספק, שאם נתכנן כראוי את הוצאות החג, ונכין את הסכומים מבעוד מועד, נחוג את החג בהרגשת חירות אמיתית, בשמחה ובטוב לבב.

כבר מתחילת אדר אנחנו מחשבים יחד עם המשפחה את ההוצאות הצפויות לפסח. הוצאות של מזון, ביגוד, כלים וכדו’. אנחנו ממיינים את ההוצאות לפי מידת הנצרכות שלהן. בראש הרשימה עומדות ההוצאות ההכרחיות, בהמשך הוצאות שכדאי להוציא, ולאחריהן הוצאות לעונג החג.

מכינים רשימת מזון, מה צריך ובאיזו כמות, ומעריכים את העלות. מסמנים מה הכרחי ועל מה ניתן לוותר.

מכינים רשימת ביגוד הכרחית לכל אחד מבני המשפחה, ומנצלים את מכירות סוף העונה לקנייה במחירים מוזלים (אולי השנה כבר פספסנו…).  גם כאן, מעריכים מה ממש נצרך, ועל מה ניתן לוותר או לדחות.

מעריכים אילו כלים חסרים לנו, ולא נוכל בלעדיהם, ואילו כלים נסתפק בהכשרה לחג.

מוודאים שהתקציב של החודשיים הקרובים יספיק לצרכי החג, מנסים לצמצם הוצאות (כן, גם הוצאות של פורים שמתחפשות כאילו לא קיימות…), ומתוך הרשימה שהצבנו לעצמנו, מחפשים מה יהיה משתלם יותר לרכוש כבר עכשיו.

מתכננים הוצאות לענג את החג, אם במזון ואם בטיולים, ומקציבים לכך סכום בהתאם לתקציב העומד לרשותנו.

במקימי מזמינים אתכם לפנות ולקבל ייעוץ והכוונה מקצועית ללא עלות על מנת לעלות על דרך כלכלית חדשה.

מה דעתך על הכתבה?

אולי יעניין אותך גם...

החל מתרבות יוון העתיקה ועד לימינו אנו, ממה אנו מובלים? מה משפיע על מהלך חיינו? והאם הכל מתחיל ונגמר בתרבות צריכה, נכונה או לא?
ישראל ליבמן, מנכ”ל עמותת מקימי, מדבר על כוחה של ההתמדה והדרך אל עבר הנחלה דווקא בתקופה מאתגרת זו.
הרשמה לקהילת המנויים למגזין עכשיו ובחינם!
המגזין

כל הזכויות שמורות - מקימי 2021