מזל טוב! בשעה טובה נרשמתם ללימודים. אז אחרי שהחלטתם מה אתם רוצים ללמוד, הגיע הזמן לבדוק איך עדיף לכם לממן את הלימודים: להתנדב למלגה או לעבוד?
לכל הסטודנטים החדשים ולאלה שהספיקו לשכוח: ההבדל בין מלגה לעבודה הוא, שמלגה ניתנת בתמורה להתנדבות, ועבודה היא… עבודה. בדרך כלל מלגה תהיה במשהו חברתי, כמו התנדבות עם ילדים או קשישים, ועבודה יכולה להיות כל דבר. נכון שיש מלגות ללא התנדבות, אבל הן לא נכנסות לשאלה כי תמיד כיף לקבל כסף בחינם.
אז מה עדיף? יצאתי לשאול כמה סטודנטים שיעזרו לנו להתמודד עם השאלה מכמה כיוונים.
בפן הכלכלי, כמעט כל מי ששאלתי אמר לי שעדיף מלגות, כי מקבלים בהן יותר כסף לשעה. אבל שירה ליבוביץ’, סטודנטית לתנ”ך וארץ ישראל במכללת הרצוג, הסתייגה: “זה כיף שככל שעובדים יותר מקבלים משכורת גבוהה יותר. לעומת מלגה, שיש משהו מבאס בזה שהמשכורת קבועה ואין אפשרות לשעות נוספות. זה גורם לזה שאדם פחות ישקיע כי הוא יודע שאין לו לאן להתקדם, ולא בא לו להשקיע אקסטרה בדברים שלא נחשבים לו לשעות”. רק נזכיר, שסך השעות שמלגה נותנת היא מוגבל, ובדרך כלל חייבים לסיים את כל השעות בשביל לקבל את כל הכסף, ולא מקבלים עוד על שעות נוספות.
בנוסף, מלגות הן גמישות יותר מהרבה מקומות עבודה שדורשים מינימום משמרות או שעות עבודה בשבוע, לעומת מלגות בהן מספר השעות השבועיות הוא חד ספרתי, והרבה פעמים אפשר למלא אותן באופן גמיש בשעות ובימים.
אבל רגע, מלגות זה רק בשביל הכסף?! קול נוסף שעלה הוא שהמלגות נותנות משמעות ותחושה טובה, וקצת בריחה מהמירוץ בדרך אל התואר הנכסף. וזה בעצמו שווה לא?

ועדיין, אם לא הלכתם ללמוד תחומים טיפוליים ועבודה עם אנשים זה תחום שפחות שקורץ לכם, יהיה לכם קצת קשה לקחת מלגת התנדבות כזאת. מה גם, שהמלגה לא משלמת את הזכויות הסוציאליות שלכם, כמו ביטוח לאומי או פנסיה.
כששאלתי את שהם שפירא- הרשקוביץ, סטודנטית למנהל עסקים באוניברסיטת אריאל, היא ענתה שתלוי לאן מכוונים- לטווח הארוך, או הקצר: “אם אני מסתכלת עכשיו בפרספקטיבה של המשך החיים, אז ברור שעדיף עבודה, ובטח אם זאת עבודה בתחום שאני עוסקת בו. זה נותן לי ניסיון בתחום, מחדד אותי, וככה אני יכולה לדעת אם זה באמת הכיוון שלי או שאני יכולה לסטות טיפה, ומשיגה ניסיון לקורות חיים. אבל כשאנחנו מדברות כסטודנטיות, ואני צריכה לשלם על הרבה דברים ומלגה יותר עדיפה לי בגלל שמשלמים בה יותר ביחס לשעות שעשית, אז עדיף מלגה”.
בהיבט התעסוקתי, הרבה הסכימו עם שהם ואמרו שבתחום שלהם (תחום שאינו טיפולי), חשוב מאוד לצבור ניסיון בתחום אותו הלכת ללמוד, כי אחר כך קשה להשתלב בשוק העבודה בלי שורת הניסיון הזאת בקורות חיים. אבל, אם הלכתם ללמוד תחום טיפולי, אין כמו מלגות בשביל לצבור ניסיון בעבודה עם אוכלוסיות שונות, אותו אפשר להוסיף לרזומה.
בכל מקרה, תמיד אפשר לשלב בין עבודה למלגה, וככה ליצור את האיזון שמתאים לכם ביותר.
רק אל תשכחו ללמוד
שורה תחתונה: מלגות- משמעות וכסף, עבודה- ניסיון ועניין.
אם עדיין לא השתכנעתם לכאן או לכאן, מומלץ להציץ באתר מלגהפה– אתר שמגיש אתכם למלגות בתשלום, עם תוסף חינמי בו אפשר למלא פרטים אישיים. לאחר מילוי הפרטים, מלגהפה יראו לכם את המלגות הרלוונטיות לכם לפי מקום מגורים, מוצא, מצב סוציו-אקונומי ומשתנים נוספים.
בנוסף, הנה רשימה של אתרים לחיפוש משרות סטודנט:
משרות ממשלתיות (אתר ממש מגושם אבל מתפרסמים בן משרות סטודנט ממש טובות. שווה לעקוב!)