כולם רוצים שהכסף יעבוד בשבילם, אולם איך אפשר לייצר הכנסה פסיבית עם כסף שקיבלנו או הצלחנו לחסוך? ואיך אפשר לייצר הכנסה פסיבית גם בלי הון משמעותי, אך באמצעות השקעה של ידע מקצועי ושיווק נכון?
“תנו לכסף לעבוד בשבילכם” – זו סיסמה יפה שרצה כמעט בכל ההדרכות והקורסים הכלכליים שאנשים לוקחים. חלום חייו של כל ישראלי כמעט הוא ליצור מצב שבו הכסף שלו מושקע באופן שמייצר לו הכנסה פסיבית ויאפשר לו פרישה מוקדמת.
נראה לי שהפרישה המוקדמת היא יותר ברמת המטאפורה, תוחלת החיים עולה ורובנו לא באמת רוצים לשבת רגל על רגל בגיל 45, אלא רוצים לבחור במה לעבוד, כמה לעבוד, אולי להתנדב ולהגשים חלומות כבר בהווה ולא רק בעתיד הרחוק.
אז מהי הכנסה פסיבית ואיך מייצרים אותה?
ראשית, כדי לייצר הכנסה פסיבית צריך להשקיע. יש מי שקיבל ירושה, עשה עסקת נדל”ן מוצלחת מאד, או איזה “אקזיט” רציני ויש לו סכום יפה להשקעה. את הסכום הזה ניתן להשקיע בכל מיני אפשרויות, אשר מיד נסקור את חלקן. אבל כשמדברים על יצירת הכנסה פסיבית, מדברים גם על יצירת הכנסה שאין בבסיסה הון מושקע, אלא עבודה וידע רב שהושקעו באופן חד פעמי ואח”כ מכירת התוצר שוב ושוב ושוב.
ראיתי פעם ראיון עם ילדה בת 7-8 שבמשך תקופה הכינה ומכרה צמידים מחוטים, כדי להרוויח כסף. באיזה שהוא שלב היא החליטה שזו עבודה קשה מידי וניסתה למצוא רעיון איך לעבוד פעם אחת ולהרוויח פעמים רבות. היא כתבה ואיירה ספר לילדים והוציאה אותו במסגרת מצומצמת. זו הכנסה פסיבית! כלומר: הבסיס בכלל לא פסיבי: היא עבדה קשה כדי לכתוב, להקליד ולאייר. הוריה עזרו לה בשלב ההדפסה של הספר. אח”כ היא עבדה בשיווק של זה: עמדה בפארק השכונתי והציעה לאנשים לקנות את הספר. אבל הרעיון שלה היה מקסים ומשקף חשיבה ‘בגדול’ ונסיון לייצר הכנסה פסיבית.

אולי ספר הוא לא דוגמא טובה במיוחד, כי שוק הספרים בימינו מוצף. כל אחד יכול, בהשקעה של כמה עשרות אלפי שקלים, להוציא ספר, כך שהעבודה הקשה באמת היא במכירת הספר ושיווקו. סופרים מקווים להצליח למכור באופן שההכנסות יכסו את ההוצאות שלהם ולא ישארו להם מאות עותקים במחסן. אבל סופרים ותיקים, שכבר התפרסמו והצליחו, בהחלט יכולים להתפרנס לאורך זמן ממכירת הספרים שלהם. ואחרי ספר מצליח אחד, קל יותר למכור את הספר הבא.
עוד דוגמאות רלוונטיות לייצור הכנסה פסיבית ללא הון ראשוני משמעותי הם: אמנים שמקבלים תמלוגים על שירים שלהם שמושמעים ברדיו או בספוטיפיי, אנשים שמתחזקים ערוץ יוטיוב, קורסים מקוונים הנמכרים במאות בתקופה האחרונה. גם בכל אלו דרושה השקעה ראשונית של זמן, ולפעמים גם כסף, ומקצועיות רבה. צריך לשווק ולהיות זמינים לענות ללקוחות ולחדש את התכנים בהתאם לרוח הזמן. למי שחושב שאפשר ליצור הכנסה פסיבית בצורה קלה, ממליצה לקרוא את המאמר הזה שכתב אביאל אריה לבמן אצלנו במגזין רוצים להרוויח מלא מלא מלא כסף? אתם פשוט חייבים לקרוא את זה! כדי לייצר הכנסה פסיבית, ללא ספק צריך לעבוד בהתחלה באופן רציני ביותר ובהמשך לתחזק את השיווק של זה. עם זאת, אחרי עבודה אינטנסיבית בהתחלה, זה עובר להיות בהגדרת “הכנסה הפסיבית”.
אז זו אפשרות אחת ליצירת הכנסה פסיבית, או במילים אחרות: יצירת פירות מעבודה חד פעמית (בערך). עכשיו נעבור לסקור את האפשרויות ליצירת פירות מהכסף, כשיש הון להשקעה. חשוב לציין שכשמדובר על יצירת פירות מהכנסה, אנחנו מדברים על כסף שיכול להיות מושקע למשך שנים רבות ואין צפי שנזדקק לו בקרוב. זה לא יכול להיות הכסף שחסכנו לחתונות של הילדים אם הם בני 17. אבל גם כסף שנזקק לו בטווח הבינוני, אפשר להשקיע ולהגדיל אותו קצת וחבל לתת לו לפרנס את הבנק בפיקדון פשוט שלא מרוויח.
התחום המוכר והעממי ביותר הוא כמובן נדל”ן: יש כסף, קונים נכס (דירה, משרד, בנין לוגיסטי וכדומה) ומקבלים מידי חודש הכנסות שכירות. היתרון ברור: יש הכנסה חודשית שמתקתקת מידי חודש, או כמעט מידי חודש (כי צריך לזכור שלבעל הנכס יש חובה לשלם על תיקונים ובנוסף, יש מצבים שבהם לא מוצאים שוכר לזמן קצר או ארוך יותר). בנוסף, אנשים רבים מרגישים צורך להשקיע בנכס מוחשי, שאפשר לראות אותו, לגעת בו ולהרגיש את הבעלות עליו. החסרונות הם, מלבד הצורך להתעסק במציאת שוכרים ותחזוקת הנכס, העלויות הנלוות והמיסוי שיש על נכסים. אם יש לי כבר דירת מגורים, על הנכס הבא אצטרך לשלם מס רכישה. אמנם יש פטור ממס על הכנסות השכירות עד לגובה מסויים, אבל אם בחרנו להשקיע בנכס מסחרי, ההכנסות חייבות במס. נכון, שגם על השקעות אחרות יש מיסוי, אך לפעמים הוא באחוזים נמוכים יותר. עוד חסרון הוא שנכס שלם עולה הרבה מאד כסף, לרוב האנשים, גם אם צברו הון, אין את מלוא הסכום ואז הם לוקחים משכנתא ובמשך כמה שנים השכירות רק מכסה את המשכנתא. אמנם, עם סיום התשלומים, הנכס ייצר הכנסה פסיבית נקייה. ודבר נוסף: אם אין זינוק במחירים (שזה דבר שקשה מאד לצפות בוודאות), אם לא קניתם בזול ומכרתם ביקר, בדרך כלל על נכסי מגורים אחוז הרווח (ההכנסות השנתיות חלקי עלות ההשקעה) הוא מהנמוכים בשוק ההשקעות: בין 3% ל 3.5%.
מי שמתחבר לתחום הנדל”ן ולא מעוניין לקחת משכנתאות ולהשקיע בנכסים יקרים, עומדות בפניו אפשרויות נוספות, כמו: רכישת נכס עם מספר שותפים או השקעה בחברת נדל”ן. השקעה באפיק זה אפשרית בסכומים נמוכים יחסית, מפחיתה את ההתעסקות מצד המשקיע ולעיתים אף פותחת אפשרויות השקעה נוספות. או השקעה בנדל”ן בחו”ל, תחום שהולך ותופס תאוצה, אך גם בו יש חסרונות רבים, העיקריים הם: חוסר הנגישות: רחוק מהעין רחוק מהלב, לא ברור מהו האזור, האם אכן הביקוש בו הוא כפי שמשווקים לי ואיזה בעיות עלולות להיות שם. בנוסף: מדובר במערכת חוקים במדינה זרה שצריך לבדוק איך מתמודדים איתה.
מי שיש לו כבר נכס, יכול פעמים רבות לשדרג את הנכס ולייצר הכנסה פסיבית על ידי בניית יחידת דיור צמודה, חלוקת נכס קיים ל 2 דירות והעלאת סך הכנסות השכירות, בניית מערכת סולארית על הגג וקבלת הכנסה דו חודשית מחברת חשמל וכדומה.
תחום הנושק לנדל”ן הוא השקעה בקרן נדל”ן, שהיא בעצם הלוואה ליזם הבונה פרוייקט נדל”ני, תמורת ריבית קבועה מראש שתוחזר, יחד עם הקרן, בתום תהליך הבניה או בתום שלבים מסויימים בתהליך. כאן היתרון הוא גובה הריבית הידוע מראש, אחוזי הריבית שמשמעותית גבוהים יותר מהתשואה על נדל”ן רגיל והמס הנמוך. החסרון הוא החשש שהיזם יכשל בתוכנית ולמרות רישום הערת האזהרה על שמנו, אולי לא נצליח לקבל את מלוא סכום ההשקעה, ובטח לא את הריבית.
ומההשקעה בנדל”ן לסוגיו, נעבור להשקעות בשוק ההון. השקעה במניות נחשבת בציבור כאחת ההשקעות המסוכנות. זאת למרות שאמנם אף אחד לא יודע לצפות מה יקרה למניות, אבל היסטוריה של מעל 150 שנות מסחר במניות מראה שבשני תנאים השקעה במניות תמיד הוכיחה את עצמה כמשתלמת:
א. להשקיע בסל מפוזר של מניות חזקות (בדר”כ ההמלצה למי שלא ‘שוחה’ בתחום היא להשקיע במדד שמאגד בתוכו הרבה מניות, כמו מדד ת”א 125, מדד הדאו ג’ונס, מדד הנאסדק וכדומה).
ב. להשקיע לזמן ארוך ולא למכור בשום אופן כשיש ירידות, אלא להמתין לעליה הבאה.
הדרכים להשקיע במניות הן רבות ומגוונות: רכישת סל מניות דרך הבנק, השקעה בקופות גמל או קופות גמל להשקעה, קרנות השתלמות (השקעה מעולה כי היא פטורה ממס) ועוד המון מכשירים פיננסיים, שהמשותף לכולם הוא השקעה בשוק ההון באחוזים שהמשקיע בוחר דרך גוף שמנהל את כל זה. אפשר גם לפתוח חשבון מסחר בבורסה באופן אישי (די מסובך מבחינה בירוקרטית) או מסחר עצמאי דרך בתי השקעות שמאפשרים זאת. במקרה כזה אף אחד מלבדנו לא מנהל לנו את ההשקעה (שזה יתרון גדול למי שמאמין בהשקעות לא מנוהלות) ובהתאם אנחנו לא משלמים דמי ניהול. לכל אחת מהבחירות יש את היתרונות והחסרונות, את גובה דמי הניהול שלה ואת שיעורי המס בהתאם להגדרת ההשקעה.
בכל מקרה של השקעה במניות חשוב להקפיד למכור ולקנות כמה שפחות. על כל מכירה משלמים מס ואז יש לנו פחות כסף להשקיע ברכישה הבאה (ופחות כסף שייצר פירות). לעומת זאת, אם משאירים את הרווחים ולא מוכרים, תשלום המס נדחה עד לתאריך שבו נמכור (או אפילו היורשים שלנו ימכרו) ובינתיים הכסף מייצר עוד כסף.
השקעות נוספות אפשרויות הן: השקעה בהלוואות חברתיות, השקעה באגרות חוב ממשלתיות, השקעה במטבעות שונים ועוד השקעות רבות, שכבר קצרה היריעה מלסקור כאן.
אם מדברים על השקעות חשוב לדבר בקצרה גם על הנושא של מינוף: במינוף לוקחים כסף שאין לנו, כלומר: הלוואה, ומשקיעים אותו באופן שההכנסות הצפויות אמורות להיות גבוהות יותר מהחזר ההלוואה והריבית (לאורך הזמן). כולנו מכירים את זה מתחום המשכנתא, כדאי לדעת שיש עוד אפשרויות מינוף, כמו הלוואה זולה על חשבון קרן השתלמות ועוד. חשוב ביותר להיכנס למהלך כזה עם ייעוץ מקצועי, כדי לא לסכן את הכסף ולהגיע חלילה למצב שבו במקום להרוויח, מחזירים הלוואה שאפילו לא נהנינו ממנה.
ולסיכום, כמה דרכים לייצר הכנסה פסיבית: באמצעות השקעת זמן וידע במוצר שאח”כ יימכר שוב ושוב או באמצעות השקעה כספית. כאשר משקיעים חשוב להגדיר את טווח הזמן להשקעה ובהתאם לבחור את רמת הסיכון (וכנגזרת את הרווח הצפוי, כי ככל שהסיכון גבוה גם הסיכוי עולה) ואת סוג ההשקעה. חשוב להבין מהי התשואה שתתקבל, מה אחוז המס שנשלם על הרווח, מהם הסיכונים וכמובן היתרונות.
תודה לעו”ד איתן קניקובסקי מחברת תצפית נדל”ן על ההגהה המקצועית!