מגזין דיגיטלי חודשי מבית מקימי | גיליון #8 | חודש אלול תשפ''א | עורכת: אודיה רובין בן-זקן | איור: שני חייט 

בס״ד

עצמאים וחופש – הילכו יחדיו?

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

להיות עצמאי זה לכאורה חלום. להיות חופשי, בלי מעסיק על הראש, בלי מחויבות ללו”ז צפוף והמון שעות עבודה. אפשר לבחור עם איזה לקוחות מתאים לך לעבוד ועם איזה לא. לצאת עם המשפחה לחופש בלי שתצטרך להתחנן ולתאם את החופש עם המעסיק, כך שלא יהיה באותו הזמן שהעובדים האחרים יוצאים לחופש.

מי שהיה אי פעם עצמאי, יודע עד כמה המציאות רחוקה מהתיאור הקסום הזה. עצמאי צריך לעבוד הרבה יותר שעות משכיר. נכון שהוא לא תמיד חייב להיות בעבודה בין 8 ל 17, אבל מישהו צריך לעשות את העבודה כדי להביא כסף הביתה. הלקוחות יכולים להיות תובעניים ומעצבנים ואח”כ עוד צריך לרדוף אחריהם שישלמו. ולא – אתה לא תמיד יכול לדעת מראש את מי אתה לא רוצה לקחת. לפעמים רק תוך כדי עבודה מתגלה שאין כימיה ואז צריך לסיים את העבודה בטוב ובמאור פנים, כדי שהוא ימליץ עליך לאחרים. יש לך שותפים רבים להכנסות: מע”מ, מס הכנסה, ביטוח לאומי ועוד. ואף אחד לא משלם לך על ימי חופשה, מחלה וחגים. מה ששכיר בהחלט מקבל, גם אם לא במלואם.

אז האם ניתן להיות עצמאי ולהישאר חופשי?

התשובה היא שכדי להיות עצמאי שנהנה מהיתרונות של שכיר, צריך לאמץ את החלקים הטובים בעולם השכירים. הנה כמה מהבולטים:

  1. לנהל חשבון בנק נפרד לעסק, שאליו ייכנסו כל הכנסות העסק וממנו יצאו כל הוצאות העסק. מהחשבון הזה למשוך “משכורת” לחשבון הפרטי, המשפחתי. המשכורת צריכה לשקף את ממוצע הרווחים החודשי של העסק. כך שחודש עם הכנסות גבוהות יחפה על חודש עם הכנסות נמוכות. או שבחודש שיש בו תשלום מע”מ הכסף כבר ממתין בחשבון מהחודש שעבר.
  2. לייצר הוראות קבע לתשלום הוצאות החובה: ביטוח לאומי, מקדמות מס, פנסיה, וגם תשלומים לרואה חשבון ולספקים קבועים אחרים. כך אין התלבטות ודיון פנימי כל חודש מחדש איך ומתי לשלם, זה פשוט קורה והכסף שיש בחשבון הוא כבר אחרי ההוצאות ההכרחיות.
  3. לייצר פק”מ עבור חופשות, חגים וימי מחלה. אמנם התקציב השוטף מצטמצם מעט לטובת ההפקדה החודשית לפק”מ, אבל חופשה, מחלה או חודש של חגים, שחסרים בו הרבה ימי עבודה, כמו ספטמבר 2021 הצפוי בקרוב, לא מטלטלים את המצב המשפחתי. פשוט משלימים הכנסה מתוך מה שחסכנו בפק”מ.
  4. תקיפו את עצמכם באנשי מקצוע ערניים, שאתם לקוחות חשובים עבורם. למשל: רואה חשבון אמור לתת לכם שירות טוב שמאפשר לעסק להתפתח ולא רק לעשות ‘ניתוח שלאחר המוות’ בסוף שנה. רואה חשבון שטוב עבורכם אמור לבדוק אחת לרבעון את מצב העסק, האם יש גידול בהכנסות וצריך להגדיל את תשלום מקדמות המס? אולי יש ירידה בהכנסות וכדאי לבדוק מה השתבש?
  5. עצמאי יכול להיות מעולה ממש בתחום העיסוק שלו אבל לא להצליח בגלל קושי בתחומי ניהול העסק, שיווק או גביה. אם אתם מזהים את עצמכם ככאלה – קחו אנשי מקצוע שיעשו עבורכם את כל ה”מסביב” ותתמקדו במה שאתם טובים בו.

לעצמאי יש יתרונות רבים, אך ניתן להנות מהם רק אם מבינים שכדי להיות עצמאי חופשי, יש לדאוג למערכת משומנת היטב, שלוקחת את הטוב מעולם השכירים ומשתמשת בו לשפר את חיי העצמאים. 

מה דעתך על הכתבה?

אולי יעניין אותך גם...

הנתונים מראים כי כל משפחה תוציא בממוצע כ-2,400 ₪ נוספים על ההוצאות השוטפות רק בשבוע שלפני פסח. האם זה באמת הכרחי?
בכל בחירה כלכלית יש ויתור על חלומות אחרים. אך כיצד אפשר להתמודד עם התנפצות החלום או משאלת הלב מבלי לחוש אומללות וקורבנות?
לא רק מלונאות, חברות נסיעות או מסעדות. אין עסק שלא חש ברעידת האדמה שנגרמה על ידי הקורונה, אם כך מה יוביל לסגירת עסקים מסויימים, לעומת אחרים שייזנקו במכירות? ואיך תוכלו להמיר זאת לעסק הפרטי שלכם?
הרשמה לקהילת המנויים למגזין עכשיו ובחינם!
המגזין

כל הזכויות שמורות - מקימי 2021