מגזין דיגיטלי חודשי מבית מקימי | גיליון #8 | חודש אלול תשפ''א | עורכת: אודיה רובין בן-זקן | איור: שני חייט 

בס״ד

פוטרתי. התפטרתי. מה עכשיו?

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

סיום הקורונה וסיום חל”ת, רגע לקראת סוף שנת הלימודים, תקופה שייתכן יהיו פיטורים או התפטרות, אז מה הן הזכויות, ולמה לשים לב כשמפוטרים או מתפטרים?

בימים אלו, שנה ומספר חודשים לאחר תחילת הקורונה, וכחודש לפני תום תקנות בעניין תשלום דמי אבטלה לכל “נפגעי / מובטלי ” הקורונה, אולי זה הזמן לברר מה קורה “ביום שאחרי”. הרי הממשלה קבעה שכאשר שיעור האבטלה ירד מתחת ל- 7.5%, יופסק התשלום, ותצא הודעה מהלמ”ס עם הנתונים העדכניים עד סוף חודש מאי, וכך נגיע לתאריך שהממשלה קבעה – קרי אמצע יוני…או אולי עד סוף יוני.

בתקופה זו, גם עובדי הוראה שיפוטרו בסוף שנת הלימודים, על פי חוזר מנכ”ל, חייבים לקבל הודעה על כך עד סוף חודש מאי. מלבד חיפוש מקום עבודה חדש, חשוב לדעת ולברר על מה כדאי לתת את הדעת כשמקבלים את הודעת הפיטורים, או כשמתפטרים. להלן כמה נקודות כלליות שחשוב לשים לב אליהן :

  • הזמנה לשימוע: לפני פיטורים, המעסיק חייב להזמין את העובד לשימוע. במכתב חייבת להופיע סיבת ההזמנה, ושלעובד הזכות להיות מיוצג (לא חובה) ע”י עו”ד או אדם נוסף. חובה לתת לעובד מספר ימים להיערך לקראת השימוע ואף יוכל לבקש דחייה עד שיהיה מוכן. בשימוע, המעסיק חייב להיות קשוב לטענות של העובד ולשקול את טענותיו בנפש חפצה ובלב פתוח למה להמשיך להעסיקו ולא לפטרו. במידה והשימוע נעשה שלא כדין, ניתן לפנות לבית הדין לעבודה ולדרוש את ביטול הפיטורים או פיצוי בגין הליך פיטורים שלא כדין. (לא בטוח שזה רלבנטי למורים במשרד החינוך).
  • בהנחה שהמעסיק החליט לסיים את ההעסקה, מה הן זכויות העובד?
חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא Untitled-Artwork-6-1024x724.jpg
  1. הודעה מוקדמת: לאחר השימוע, עם קבלת ההודעה בכתב על החלטתו של המעסיק על סיום יחסי עובד ומעביד, חובת המעסיק לתת הודעה מוקדמת לעובד. תקופת ההודעה המוקדמת משתנה בין עובד שבשכר חודשי לבין עובד יומי /שעתי. עובד בשכר חודשי, לאחר שנה זכאי להודעה מראש של חודש ימים. תקופת חל”ת לא נספרת לעניין וותק בכלל. המעסיק רשאי לוותר על שרותיו של העובד בתקופת ההודעה מוקדמת, אך חובה עליו לשלם לו עבורה.

פיצויי פיטורים: במידה והעובד הועסק לפחות שנה, המעסיק מחוייב לשלם לעובד פיצויים לפי משכורת אחרונה כפול שנים. במקרה של עובד שעתי או יומי החישוב הוא קצת אחר וכדאי להתייעץ עם איש מקצוע: רו”ח, חשב שכר, יועץ מס, או כל איש מקצוע אחר המבין בעניין. כדאי לדאוג לקבל טופס 161 מהמעסיק (פירוט סכום הפיצויים העומד לרשות העובד). טיפ מאד חשוב!! לא מומלץ למשוך כספי פיצויים, אלא אם כן אין מקור הכנסה אחר וחייבים (!) את הכסף. הסיבה לכך היא משום שמשיכת הפיצויים עלולה לפגוע בעד כ-40% מהפנסיה. המתפטר אינו זכאי לפיצויי פיטורים, חוץ ממספר מקרים שבהם יש דין של מתפטר כדין מפוטר. למשל אישה אחרי לידה בתוך 9 חודשים מהלידה שמתפטרת על מנת לטפל בתינוק. במקרים אחרים המתפטר יהיה זכאי לפיצויי פיטורים (חלקיים) אם הוא חתום על סעיף 14 (כדאי לברר מול הסוכן/חב’ הביטוח, אם כן או לא).

פדיון ימי חופשה: יש לשלם לעובד יתרת ימי החופשה העומדים לרשותו. ניתן למצוא את מספר הימים בתלוש האחרון לפני הפיטורים בנוסף לזכות של אותו חודש אחרון.

דמי הבראה:במידה והעובד הועסק לפחות שנה עד תום תקופת ההודעה מוקדמת,

העובד יהיה זכאי לדמי הבראה. ככלל, הבראה משולמת בתום שנת עבודה של העובד, למרות שרוב המעסיקים משלמים בחודשי הקיץ, יוני – אוגוסט. ולכן אם שולם לעובד הבראה בדצמבר והוא פוטר ביוני, הוא יהיה זכאי להבראה עבור 6 חודשים.

  • לפני סיום ההעסקה, יש לפנות לחברת הביטוח אליה המעסיק מפריש את הניכוי  

מהמשכורת בתלוש בתוספת של חלקו, ולבקש פירוט הפקדות. ולמה? לבדוק שאכן המעסיק העביר את הכספים לחברת הביטוח ובאופן סדיר. לא נעים להגיע לפנסיה אחרי כמה עשרות שנים ואז לגלות שהמעסיק “הנכבד והנחמד” פשוט “עקץ” אותך, ולנסות לגבות ממנו יהיה כמעט בלתי אפשרי בשל התיישנות. 

  • מכתב סיום העסקה: לבקש מהמעסיק מכתב על סיום ההעסקה, וגם המלצה. מה הסיבה לכך? בלי מכתב כזה, לא ניתן להגיש תביעה לאבטלה במידה ולא מצאת עבודה חלופית/חדשה.
  • במידה ולא מצאת עבודה ואתה מעוניין לקבל דמי אבטלה, עליך להתייצב בלשכת שרות התעסוקה עם מכתב סיום ההעסקה. הזכאות לדמי אבטלה מחושבת על פי תאריך ההתייצבות, ולכן רצוי מאד לעשות את זה מיד בתחילת החודש. למי שמתפטר, כולל אישה לאחר חופשת לידה, יש תקופת המתנה של 90 יום בה אין זכאות לדמי אבטלה. אז אין מה להתייצב על מנת לקבל דמי אבטלה. אמנם, יש מספר מקרים בהם ההתפטרות תחשב על ידי ביטוח לאומי כפיטורים, וכך המתפטר יהיה זכאי לדמי אבטלה מהיום הראשון ללא תקופת המתנה. אם ברצונך רק למצוא עבודה במשך אותם 90 יום, אז אין מניעה להתייצב. מספר הפעמים בהם נדרש להתייצב במהלך החודש, נגזר מגיל הפונה, ואנשים גילאים מבוגרים יותר יצטרכו להתייצב בדרך כלל רק פעם בחודש, והצעירים יותר כל שבוע.

ניתן להירשם באתר של שרות התעסוקה לחצו כאן

בתום החודש ההתייצבות הראשון בשרות התעסוקה, עליך למלא טופס לתביעת דמי אבטלה מביטוח לאומי, שחלק ממנו המעסיק חייב למלא. אם יש אפשרות, כדאי לבקש מהמעסיק את הטופס לדמי האבטלה מיד בסיום ההעסקה. היום הכל נמצא במחשב ובלחיצה אחת המעסיק יכול להדפיס אותו. ניתן להגיש את התביעה באופן מקוון – ואף מומלץ. בחודש הראשון, ובתחילת כל רבעון, ביטוח לאומי מנכה חמישה ימים מהשכר המשולם.

לסיום, ברצוני לחזור ולהדגיש שמה שהבאתי בפניכם הם ראשי פרקים והנחיות מאד כלליות. עם המידע לעיל, רצוי לגשת לחשב/ת שכר, לשאול את כל השאלות ולבקש הדרכה איך לפעול. תקופת פיטורים יכולה להוות זמן “לחשב מסלול מחדש” ולגילוי כשרונות חדשים שלא היינו מודעים להם עד כה. בנוסף, זהו זמן לבנות תקציב מחדש ולהתאים את רמת החיים לרמה החדשה של ההכנסות…עד יעבור זעם. במידה ופוטרת או התפטרת, מאד מומלץ לפנות ליועצים המקצועיים במקימי לסיוע והכוונה כיצד לצלוח את התקופה הלא נעימה הזאת בהצלחה בע”ה. 

מה דעתך על הכתבה?

אולי יעניין אותך גם...

טור דעה אישי על סיפורן של האימהות העובדות, אלו שהסגר פסח עליהם, אך השאיר את ילדיהם מחוץ למסגרות.
חג האורים, הבא עלינו לטובה, מסמל בתקווה גם נקודת מפנה בשנה שחלפה. אם הגחת חג האור, אנו מקווים שנוכל להסיט מעלינו את החושך בדמות המגפה, לצאת אל החופשי ולהסתובב בארצנו היפה ומחוצה לה כבני חורין.
אלפי הנפטרים ועשרות אלפי החולים – אינם הנזק היחיד שגרם נגיף הקורונה. מעבר לנזק הבריאותי שחולל הנגיף, נפגע קשות המשק הכלכלי. כמו תמיד, מעמד הביניים הוא זה שספג את הפגיעה המרבית והוא זה שגם עתיד לשלם את המחיר הכבד של המענקים שמחלקת המדינה. במקום לשקוע בייאוש, כל אחד יכול לקחת את עצמו בידיים כבר עכשיו. לזרוע תקווה ולהצמיח ישועה.
הרשמה לקהילת המנויים למגזין עכשיו ובחינם!
המגזין

כל הזכויות שמורות - מקימי 2021