מגזין דיגיטלי חודשי מבית מקימי | גיליון #8 | חודש אלול תשפ''א | עורכת: אודיה רובין בן-זקן | איור: שני חייט 

בס״ד

שגרה מאוזנת – זה הזמן

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

עכשיו, כשחוזרים לשגרה, זה הזמן לקחת את תובנות שנת הקורונה ולחיות בתכנון ובאיזון כלכלי.

זכינו לחיות במדינת ישראל, בה נראה שהקורונה כבר מאחורינו ב”ה. לאחר תקופה ארוכה כל כך של חוסר שיגרה, סגרים והגבלות, חזרנו לבילויים, מסעדות, חתונות והופעות, שרבים מאיתנו התגעגעו אליהם כל כך.

בילויים משפחתיים וזוגיים או ישיבה בבית קפה עם חברים, הם דרך מעולה לגיבוש משפחתי. כך גם ניקוי ראש, פגישות עבודה ודייטים זוגיים, שלא תמיד יש פניות ושקט לעשות אותם בבית. מעבר לכך, הכסף שאנחנו משלמים על הצריכה שלנו, הוא כסף שמניע את הכלכלה הישראלית: כסף שמאפשר פרנסה לעצמאים ולשכירים, ביניהם לצעירים רבים, אשר עובדים במלצרות ובעבודות מזדמנות דומות.

כדי להצליח לשמר את הטוב והתובנות מתקופת הקורונה ולא להוציא כספים בחוסר איזון, תוך כדי שגרה מבורכת, כדאי לשים לב לכמה דברים:

תקציב, תקציב ושוב תקציב! כאשר אין לנו תקציב אנחנו יכולים להיגרר לאחד משני קצוות: או לפחד להוציא כסף או להוציא בלי הכרה. תקציב מאפשר לנו לתכנן כמה להוציא על כל סעיף, בהתאם להכנסות שלנו, וכך להוציא את הסכום המוגדר בלי לחץ וויכוחים.

מה למדנו מהשנה האחרונה, על שלושת הסגרים ושלל ההגבלות שהיו בה? למדנו שאפשר אחרת: שגם אירועים קטנים יכולים להיות מרגשים, אינטימיים ומשמחים. שאפשר לעשות “ערב מסעדה” או “בוקר בית קפה” גם בבית, או בטבע עם אוכל מהבית. גם יציאה לדייט יכולה להיות גם פיקניק בחורשה או בחוף הקרוב. אולי אפשר גם להתנתק מהטלפונים, ולקיים שיחה שקטה בערב, על הספה עם קפה ועוגה (או שייק, למי שמעדיף). למדנו שאפשר לבחור בבחירה חופשית את מה שבמבט ראשון נכפה עלינו.

בסגר הראשון אנשים באמת הוציאו הרבה פחות כסף: הכל היה סגור, לא הנענו את הרכב ולא קנינו כלום מעבר למזון ותרופות. אבל בסגרים הבאים לא בהכרח חסכנו. אנשים רבים לא שמרו בצד את תקציב ה’בילויים ומסעדות’, כך שהם יכולים עכשיו להשתמש בו. הם פשוט הוציאו אותו על סעיפים אחרים או על יותר קניות בסופר.

להיות עם המבט קדימה: אנחנו לקראת החופש הגדול, אשר מזמן הוצאה גבוהה על קייטנות, חופשות משפחתיות, בילויים והתארגנות לשנת הלימודים הבאה. זאת בנוסף לימי חופשה שההורים לוקחים כדי להיות עם הילדים בבית. חשוב להיות עם יד על הדופק ולעבור באופן מדויק על התקציב. מי שמצליח ליצור חסכון להוצאות גדולות (ויש לנו עוד כחודש וחצי לעשות זאת), יכול להישאר עם התקציב הרגיל ולמשוך מהחיסכון את ההוצאות העודפות של החופש. אבל מי שלא יצליח לעשות זאת, ייאלץ ‘לנגוס’ מהתקציב של סעיפים גמישים יותר לצורך הוצאות החופש הצפויות.

באופן כללי הקורונה, יותר מכל דבר אחר, לימדה אותנו לחשוב קדימה, להיות מאורגנים גם למה שלא צפוי (מקווה שרק דברים טובים) ולדעת לתעדף את השקט הנפשי ארוך הטווח על פני הנאות רגעיות. אז צאו לבלות! פרנסו את העסקים שמנסים להתאושש! רק עשו זאת בתכנון מדוקדק ובאיזון הראוי בין הנטיה הטבעית האוטומטית לקנות בהווה, לבין המחשבה העמוקה והיצירתית יותר כיצד נענה לצרכים שלנו בעתיד.

מה דעתך על הכתבה?

אולי יעניין אותך גם...

יש גם סיפורים עם סוף טוב: איך זוג סוכני טיולים, שחוו את משבר הקורונה בצורה קיצונית מאוד הצליחו להיחלץ ממנו, ולעבוד בתחום חדש שלא חלמו שהם יהנו ממנו ככה? בזכות שלושה הבדלים בינינו לבינם…
קורונה וביטוח לאומי העולם הדיגיטלי מספק עבורנו רשת אין סופית של מידע, ממנו אנו יכולים להסיק נתונים על תופעות חברתיות. ואיתם גם כלכליות. במדור זה נתעמק בעזרת כלים מתקדמים, בהתפתחות מושגים הנוגעים לנושא כלכלת המשפחה, רווחה וכו’ – יחד עם גרפי החיפוש בד”ר גוגל.
ספירת העומר זה זמן של תהליכי עומק, המסתתרים תחת תהליכים חיצוניים. גם הבראה כלכלית היא תהליך חיצוני, הטומן בחובו תהליכי עומק חשובים ומרתקים.
הרשמה לקהילת המנויים למגזין עכשיו ובחינם!
המגזין

כל הזכויות שמורות - מקימי 2021